Mjekët na tregojnë se në cilin krah duhet fjetur gjumë gjithmonë për të mirën e shëndetit dhe jetëgjatësisë sonë

Mjekët na tregojnë se në cilin krahë duhet fjetur gjumë gjithmonë për të mirën e shëndetit dhe jetëgjatësisë sonë

Me siguri ndoshta nuk e dinit se gjumi në anën e majtë mund të jetë një burim i ri përfitimi për shëndetin tuaj. Kjo është arsyeja pse ne duhet të përpiqemi të flemë në anën e majtë.

E sipas Ayurveda, ana e majtë e trupit është krejtësisht e ndryshme nga ana e djathtë dhe sa më parë që e krijojmë zakonin e gjumit në anën e majtë aq më të shpejta do të jenë efektet pozitive në shëndetin dhe jetëgjatësinë.

Sipas Ayurveda, mjekësia tradicionale indiane, duke fjetur në anën e majtë lehtëson qarkullimin limfatik, përmirëson qarkullimin e gjakut në zemër dhe favorizon eliminimin e toksinave, dhe inkurajon tretjen e duhur.

Ayurveda pretendon se eliminimi i toksinave ndodh më efektivisht duke përfshirë sistemin limfatik në anën e majtë të trupit. Sistemi limfatik është thelbësor për detoksifikimin e trupit tonë dhe gjumi në anën e majtë mund të ndihmojë me të vërtetë funksionimin e duhur të tij.

Duke fjetur dhe duke pushuar të shtrirë në anën e majtë do të ndihmonte një kalim më të mirë të mbetjeve të tretjes nëpër zorrë, veçanërisht drejt zorrës së trashë.. Në mëngjes për trupin do të jetë shumë herë më e lehtë të kujdeset për procesin aktual të eliminimit.

Një organ shumë i rëndësishëm që ndoshta ne ndonjëherë e harrojmë gjendet pikërisht në anën e majtë të trupit. Është shpretka. Shpretka është pjesë e sistemit limfatik dhe ka detyrën e rëndësishme të filtrimit të gjakut. Puna e saj lehtësohet nga graviteti kur ne jemi të shtrirë në krahun e majtë.

Po kur bëhet fjalë për tretjen? Përtej pushimit të vërtetë gjatë natës, Ayurveda sugjeron të qëndroni të shtrirë në anën e majtë për 10 minuta pas ngrënies për të ndihmuar trupin në mënyrën e duhur që të tretet ushqimi. Në këtë mënyrë, stomaku dhe pankreasi do të ishin në pozicionin ideal për tretje.

Përfitimet e pushimit në anën e majtë të trupit nuk janë vetëm për pikëpamjen e Ayurvedas. Fondacioni Nemours, për shembull, tregon se gjumi në krahun e majtë është shumë i dobishëm në shtatzëni.

Në veçanti, gjumi në anën e majtë gjatë shtatzënisë është i dobishëm për qarkullimin, kështu që mitra nuk shkakton shumë presion mbi mëlçinë, përmirëson qarkullimin e gjakut në mitër dhe në veshka dhe i jep lehtësim shpinës duke ia pakësuar dhimbjen.

Duker fjetur në anën e majtë të trupit mund të ndihmojë në parandalimin e ngacmuesve të stomakut dhe të ndihmojë ata që gërhasin kur ata zakonisht janë të shtrirë në shpinë që të marrin frymë më mirë. Edhe dhimbja e qafës dhe dhimbja e shpinës mund të ndikojnë në mënyrën se si fle. Nga ana tjetër ne zakonisht e gjejmë veten në një pozitë më të natyrshme, por ne duhet gjithashtu të jemi në gjendje të zgjedhim një jastëk të përshtatshëm dhe dyshekun e duhur.

Duhet të kujtojmë se edhe nëse biem në gjumë në anën e majtë, gjatë natës ne synojmë të kthehemi dhe të ndryshojmë pozicionin. Nëse mjeku juaj – për shembull gjinekologu – ka rekomanduar që të flini në anën e majtë për arsye shëndetësore, pyeteni atë për këshilla të mëtejshme për ta ruajtur këtë pozicion.

Ama nuk sugjerohet gjithmonë të flini në anën e majtë të trupit. Mjeku juaj mund të rekomandojë gjumin në anën e djathtë, në disa raste dhe në kushte specifike shëndetësore, me referencë të veçantë për njerëzit që kanë pasur atak në zemër dhe probleme të tjera që lidhen me të.

E fjetura në anën e djathtë mund të ulë ritmin e zemrës dhe presionin e gjakut, ndërsa gjumi në anën e majtë mund të ketë një efekt negativ në aktivitetin e sistemit nervor simpatik, i cili rregullon shkallën e zemrës dhe presionin e gjakut.

Zemra mund të jetë në një pozicion më të mirë vetëm kur shtrihemi në anën e djathtë. Kjo është në çdo rast një argument që unë do të duhet të thellohet shkencërisht.

 

usa
Loading...
Loading...


ligji 35 ligji 35
WhatsApp Denonco tek Pamfleti